Έρευνα: Ένοχο το σογιέλαιο για γενετικές αλλαγές στον εγκέφαλο
Νέα αμερικανική έρευνα σε ποντίκια συσχετίζει την κατανάλωση σογιέλαιου με μεταβολικές και νευρολογικές στον εγκέφαλο.
Νέα μελέτη από το University of California Riverside δείχνει πως το σογιέλαιο όχι μόνο οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με νευρολογικές καταστάσεις όπως αυτισμός, Αλτσχάιμερ, άγχος και κατάθλιψη.
Το σογιέλαιο στο μικροσκόπιο
Πρόκειται για ένα έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως στο τηγάνισμα και προστίθεται σε συσκευασμένες τροφές. Στις ΗΠΑ, το σογιέλαιο είναι ένα από τα έλαια με την μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση.
Σίγουρα όμως δεν είναι καλό για τα ποντίκια!
Σογιέλαιο και εγκέφαλος
«Ο υποθάλαμος ρυθμίζει το σωματικό βάρος μέσω του μεταβολισμού, διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος και είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και τη σωματική ανάπτυξη καθώς και την ανταπόκριση στο άγχος», εξήγησε η Margarita Curras-Collazo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο UCR και επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα προσδιόρισε ορισμένα γονίδια στα ποντίκια που τρέφονταν με το σογιέλαιο και που τα οποία δεν λειτουργούσαν σωστά. Ένα τέτοιο γονίδιο παράγει την ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη ορμόνη του συναισθηματικού δεσμού. Στους ποντικούς της έρευνα που τράφηκαν με σόγια, τα επίπεδα ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο μειώθηκαν.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε περίπου 100 άλλα γονίδια που επηρεάζονται από τη διατροφή με σογιέλαιο. Θεωρούν ότι η επίδραση αυτή, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, αλλά και για σωστή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και σε ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος Πάρκινσον.
«Μην πετάξετε το τόφου, το γάλα σόγιας, τα edamame ή τη σάλτσα σόγιας», σχολιάζει η Frances Sladek, τοξικολόγος και καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας στο UCR. «Πολλά προϊόντα σόγιας περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες του ελαίου και μεγάλες ποσότητες υγιεινών συστατικών, όπως λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών».
Τι κρατάμε από τη μελέτη
Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και η επίδραση στα ποντίκια δεν είναι πάντα η ίδια όπως στον άνθρωπο. Επίσης, αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε αρσενικά ποντίκια, οπότε θα ήταν πιο λογικό, εξαιτίας την ωκυτοκίνης που είναι η ορμόνη που συνδέεται με τη μητρότητα και τον τοκετό, αντίστοιχες μελέτες να γίνονται με θηλυκά ποντίκια.
Μια επιπλέον επισήμανση: Η ερευνητική ομάδα δεν έχει προς στιγμήν απομονώσει χημικές ουσίες στο σογιέλαιο που να ευθύνονται για τις αλλαγές που βρέθηκαν στον υποθάλαμο.
Ωστόσο, ο περιορισμός της κατανάλωσης του σογιέλαιου είναι μόνο θετικός. Και άλλωστε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το ελαιόλαδο «ρέει» άφθονο, καλό είναι να αποτελεί το βασικό έλαιο της διατροφής μας.