Καμπανάκι από ερευνητές για τα κοινά παυσίπονα με τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, καθώς αν και μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο, όταν συνδυάζονται όμως με ορισμένες αντιυπερτασικές αγωγές μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και εν τέλει σε βλάβες στους νεφρούς.
Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι αρκετά άτομα λαμβάνουν αυτό τον φαρμακευτικό συνδυασμό χωρίς να γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να βλάψει την υγεία τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Mathematical Biosciences.
Η εξήγηση πίσω από αυτά τα αποτελέσματα βρίσκεται εν μέρει στην επίδραση των υπερτασιακών φαρμάκων. Οι συγκεκριμένες αγωγές περιέχουν ένα διουρητικό, που προκαλεί συχνοουρία και ο συνδυασμός αυτής της αφυδάτωσης του οργανισμού με τις επιδράσεις των άλλων δύο ουσιών που δοκιμάστηκαν, ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμες ηπατικές βλάβες.
Ως μέρος της προσομοιωμένης δοκιμής, οι ερευνητές χορήγησαν σε υποθετικούς ασθενείς διαφορετικά ιατρικά προφίλ και προσπάθησαν να υπολογίσουν πώς τα φάρμακα θα επηρέαζαν το σώμα τους με βάση γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
Ειδικότερα, συνδύασαν ένα φάρμακο για την υπέρταση με δυο δραστικά συστατικά με ένα κοινό παυσίπονο. Οι αγωγές για την υπέρταση συνήθως περιέχουν έναν συνδυασμό ενός διουρητικού και ενός αναστολέα RSA, τη δραστική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
«Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια οι αναστολείς RAS και η ιβουπροφαίνη πλήττουν τα νεφρά με αυτό το τριπλό χτύπημα.
Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρικές διαταραχές και ειδικότερα η υπερβολική λήψη της ιβουπροφαίνης, αν και σε φυσιολογικά επίπεδα θεωρείται ασφαλής η χρήση της. Επιπλέον, όταν ένα άτομο αφυδατώνεται λόγω του διουρητικού, ο οργανισμός μπορεί να μην είναι επαρκώς ενυδατωμένος για την προστασία από την ιβουπροφαίνη.
Έτσι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να υποστεί σημαντική και μόνιμη βλάβη στα νεφρά: «Δεν θα εμφανίσουν όλοι προβλήματα από αυτό τον συνδυασμό, όμως τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι θα πρέπει οι ασθενείς να είναι προσεκτικοί », καταλήγει η δρ Anita Layton.
"ΚΟΙΝΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ", ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ.
Ο ΠΟΝΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ, Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ, ΑΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ 4000 ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!
ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ...
(ΒΙΝΤΕΟ) ΜΕΡΟΣ 2ο ΑΥΤΟΣ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΣΠΑΣΕΙ"