Μεγάλο μέρος των εκατομμυρίων μετρικών τόνων πλαστικών απορριμμάτων που ξεβράζονται στη θάλασσα κάθε χρόνο διασπώνται σε μικροσκοπικά θραύσματα από τις δυνάμεις του ωκεανού και οι ερευνητές αρχίζουν να συνενώνουν τι σημαίνει αυτό για τους οργανισμούς που τα καταναλώνου
Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν αποκαλύψει το είδος της απειλής που αποτελούν τα μικροπλαστικά για τα θαλάσσια πλάσματα.
Για την περαιτέρω κατανόηση αυτών των κινδύνων, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Daegu Gyeongbuk χορήγησαν από του στόματος μικροπλαστικά πολυστυρενίου μεγέθους δύο μικρομέτρων ή μικρότερα σε ποντίκια κατά τη διάρκεια επτά ημερών.
Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology
Μόλις στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σωματίδια που συσσωρεύονται στα μικρογλοιακά κύτταρα, τα οποία είναι το κλειδί για την υγιή διατήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται.
Επιπλέον, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ανθρώπινα μικρογλοιακά κύτταρα και παρατήρησαν επίσης αλλαγές στη μορφολογία τους, μαζί με αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω αλλαγών στην έκφραση των σχετικών γονιδίων, των σχετικών αντισωμάτων και των microRNA.
«Η μελέτη δείχνει ότι τα μικροπλαστικά, ειδικά τα μικροπλαστικά με μέγεθος 2 μικρομέτρων ή λιγότερο, αρχίζουν να εναποτίθενται στον εγκέφαλο ακόμη και μετά από βραχυπρόθεσμη κατάποση εντός επτά ημερών, με αποτέλεσμα την απόπτωση και αλλαγές στις ανοσολογικές αποκρίσεις και φλεγμονώδεις αποκρίσεις». λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Seong-Kyoon Choi».
Πηγή: Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology
ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ;
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
"...ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ "ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ" ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΝΕΥΣΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ Ή ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1941 ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΟ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Κ. ΣΑΖΑΚΛΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ:
ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΥΡΑ, ΤΟ ΜΕΛΙ, ΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ.
ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΜΥΔΙΑ ΤΡΩΣ ΚΑΙ 7 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ!!!
ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ.
ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ!!!...." (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ)