Παραδείγματα προϊόντων στα οποία έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιούνται PFAS
Η χημική ουσία, που ονομάζεται θειικό υπερφθοροκτάνιο (perfluooctane sulfate, ή PFOS) ανήκει σε μια κατηγορία τεχνητών χημικών ουσιών με τα αρχικά PFAS. Αυτές οι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι γνωστό ότι διασπώνται πολύ αργά και συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο ιστό, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.
Προηγούμενη έρευνα σε ζώα είχε ήδη δείξει ότι η έκθεση σε PFAS αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τη συσχέτιση χρησιμοποιώντας ανθρώπινα δείγματα.
“Αυτή η μελέτη βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα, αλλά την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα”, δήλωσε ο δρ. Jesse Goodrich από το Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck. “Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια από τα πιο σοβαρές καταληκτικές επιπτώσεις της ηπατικής νόσου και αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι τα PFAS σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια”.
Υψηλότερη έκθεση, υψηλότερος κίνδυνος
Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Keck μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα δείγματα που συλλέχθηκαν ως μέρος μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, που ονομάζεται Multiethnic Cohort Study. Εκεί υπάρχουν πολυετή στοιχεία για περισσότερους από 200.000 κατοίκους του Λος Άντζελες και της Χαβάης, για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Αυτή η αποθήκη δειγμάτων ανθρώπινου αίματος και ιστών επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να βρει 50 συμμετέχοντες που τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος, να αξιολογήσει τα δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και να τα συγκρίνει με 50 άτομα που δεν εμφάνισαν καρκίνο από την ίδια μελέτη.
“Ένα μέρος της αιτίας που έχουν γίνει λίγες μελέτες σε ανθρώπους μέχρι τώρα είναι επειδή απαιτούνται τα σωστά δείγματα”, δήλωσε η δρ. Veronica Wendy Setiawan, καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck. “Όταν εξετάζετε μια περιβαλλοντική έκθεση, χρειάζεστε δείγματα πολύ πριν από τη διάγνωση, επειδή χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί ο καρκίνος”.
Οι ερευνητές βρήκαν διάφορους τύπους PFAS στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν ο εκάστοτε συμμετέχων αναπτύξει καρκίνο του ήπατος.
Η ισχυρότερη συσχέτιση ήταν μεταξύ PFOS και καρκίνου του ήπατος και ότι τα άτομα στο κορυφαίο 10% της έκθεσης σε PFOS είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα PFOS στο αίμα τους.
Η χημική ουσία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του ήπατος
Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να φωτίσει τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το PFOS άλλαξε τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος.
Η διαταραχή των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση περισσότερου λίπους στο ήπαρ, μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Καλύτερη γνώση των επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε PFAS
Τα PFAS, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο αίμα ανθρώπων που εκτέθηκαν σε αυτές τις χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας τη δεκαετία του 1970.
Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν καταργήσει σταδιακά τη χρήση PFOA και PFOS, αλλά επειδή είναι μακράς διάρκειας, τα PFAS βρίσκονται στο πόσιμο νερό, σε πολλά προϊόντα διατροφής και στο αίμα πάνω από το 98% των ενηλίκων στις Η.Π.Α.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής δρ. Λήδα Χατζή, διεξήγαγαν μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα PFAS και της ηπατικής βλάβης, της ηπατικής νόσου και τώρα του καρκίνου του ήπατος. Ελπίζουν να επικυρώσουν περαιτέρω τα ευρήματά τους σχετικά με τη σχέση με τον καρκίνο του ήπατος σε μια μεγαλύτερη μελέτη αργότερα φέτος.
“Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που έχουν αυτές οι χημικές ουσίες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά όσον αφορά το πώς μπορούν να βλάψουν την κανονική λειτουργία του ήπατος”, είπε η δρ. Χατζή. “Αυτή η μελέτη καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην κατανόησή μας για τις πραγματικές συνέπειες της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες”, πρόσθεσε.
Μια ιστορία συγκάλυψης δεκαετιών... και δεν είναι και η μόνη!
Απορεί κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμα, πόσες μελέτες πρέπει να γίνουν για να σταματήσει δια παντός και δια ροπάλου η χρήση όλων τοξικών ουσιών που μας δολοφονούν.
Τι κι αν τα πρώτα «δείγματα» για την επικινδυνότητα τους υπήρχαν από το 1990, έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια και το μόνο που γίνονται είναι … «μελέτες»;
Και αφού τελικά επιβεβαιώθηκαν και με τις «νέες» μελέτες ότι ναι, τα PFAS σχετίζονται με τον καρκίνο του ήπατος – κι όχι μόνο- τώρα τι θα γίνει;
Μήπως να περιμένουμε να φτάσει το 30% των ενηλίκων ως το 2030, όπως λέει και το άρθρο για να κάνουν μια ακόμη έρευνα;
Το τραγικό είναι ότι ακόμα κι αν καταργηθούν, η μόλυνση θα συνεχιστεί για δεκαετίες καθώς τα PHAS είναι μακράς διαρκείας κι έχουν περάσει ήδη και συσσωρευτεί στον υδροφόρο ορίζοντα κι αυτό σημαίνει παντού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές!
Δεν έχουν όμως πέσει στην αντίληψη μας μελέτες και έρευνες σχετικά με τον καθαρισμό του!
Ας τελειώσει η κοροϊδία λοιπόν γιατί όσο οι άνθρωποι δίνουν την διαχείριση της ζωής τους και του περιβάλλοντος τους σε κυβερνήσεις που διαχρονικά νομοθετούν υπέρ των εταιριών και των συμφερόντων τους, ο αφανισμός μας είναι δεδομένος! Δεν γλυτώνει κανείς!
Η Υγεία μας όμως δεν είναι εμπόρευμα για να πλουτίζουν εις βάρος μας εταιρίες που χρηματοδοτούν έρευνες και μελέτες και ζητούν νομικές ασυλίες αποποιούμενες την ευθύνη τους, ενώ παίζουν με την ζωή μας.
Σκοπός είναι η εξυγίανση του ολικού περιβάλλοντος μας και του τρόπου διαβίωσης μας σε όλα τα επίπεδα, διότι εκεί βρίσκεται η πηγή όλων των ασθενειών.